CSV 1 wint de uitwedstrijd tegen Souburg met 6,5 – 1,5

Deze overwinning betekent dat CSV de koppositie in klasse 3G van de KNSB overneemt van DSC Delft 3. Goes en DSC Delft 3 speelden beide gelijk tegen hun tegenstanders.
Voor CSV wonnen Léon en Stefan al snel aan de hoogste borden en maakte Ka Chun remise. Daarmee was het om 15.30 uur 0,5-2,5. We moesten wachten tot 17 uur voor de volgende beslissingen. Maar die vielen binnen een kwartiertje als rijpe appelen: Mark, Richard en Roel wonnen en Jan Peter en Winood remiseerden. Daarmee kwam de eindstand op 1,5-6,5!

Léon was het eerste klaar. Na 14 zetten verkreeg Léon 2 pionnen tegen een kwaliteit en een combinatie later won Léon de kwaliteit terug en hield daar een vrije d-pion aan over, die slechts tijdelijk kon worden gestopt op d3 ten koste van een tweede pion. Daarna besliste Léon de strijd combinatoir. Stefan bokste op tegen een stevig centrum van zwart met b5, c5 en d5. De zwarte koning bleef in het centrum. In een ingewikkelde stelling gaf Stefan een kwaliteit zonder op het oog compensatie. Maar de stelling die op het bord kwam bood tegenkansen en met een verborgen wending maakte Stefan een eind aan de illusies van zijn tegenstander. Ka Chun kwam niet geweldig uit de opening en hij had niet gerocheerd. Er ontstonden vervelende dreigingen, die echter werden gepareerd. Een remise aanbod van de tegenstander kon toen worden aangenomen. Mark kwam na een ingewikkelde stelling in een lopereindspel terecht met lopers van gelijke kleur. De vele pionnen van Mark stonden op velden van de goede kleur, maar meer dan remise leek er niet in te zitten. Toen Mark echter kon doorbreken bleek het plotsklaps afgelopen. Richard kwam in een riskante stelling terecht met weinig verdedigers op de koningsvleugel. Hij leek weinig tegenkansen te hebben tot hij twee vrijpionnen op a7 en c4 kreeg. De overwinning was toen een kwestie van tijd, maar duurde nog 70 minuten. Lange tijd stonden er vier lopers op het bord en het kostte veel tijd om de vijandelijk lopers uit te schakelen. Daarmee was de overwinning binnen en konden we rustig de verdere ontwikkelingen afwachten. Jan Peter deed zijn uiterste best om te winnen, maar dat zat er niet in. Roel speelde ook nu weer een spannende partij. Hij kwam beter te staan en won een pion. Later kwam er een eindspel op het bord van P+5pi-L+5pi. Het paard van Roel was dominant en de mars van de koning naar b7 bracht met vlaggen op vallen Roel de overwinning. Ten slotte Winand: hij moest het eerste weg, maar was het laatste klaar. Hij wilde namelijk per se winnen en dat lukte hem nog bijna met een pion meer.
Met deze ruime overwinning hebben we een mooie uitgangspositie bereikt voor de slotfase van de competitie. CSV moet nu nog tegen de nummers 2 en 3: DSC Delft 3 en Rokado, die beide een matchpunt minder hebben. Ook Goes zit nog op het vinkentouw met eveneens 10 matchpunten.
De ontknoping valt de komende maand op 2 april thuis tegen DSC en op 23 april uit tegen Rokado.