Ruime en regelmatige overwinning van CSV 1 op Overschie: 6-2

Zaterdag 9 januari speelden we thuis tegen een oude bekende uit de regio en wel tegen het eerste team van Overschie. Inmiddels hebben beide clubs hun huisvesting in verouderde panden verlaten. Die nostalgie is verleden tijd! Evenals de in het verleden gehouden massakampen. Nog niet zolang geleden speelde CSV 1 in de eerste klas van de RSB om het kampioenschap en de promotie tegen Overschie 2 en wonnen we met 6-2. Beide teams kwamen vrijwel in de sterkste opstelling aan de borden. Met beide teams op 5 matchpunten en wij een half bordpuntje meer was de verwachting dat het een spannende strijd zou worden om de aansluiting tot de koplopers DSC Delft 3 en Goes te behouden. Onder het wakend oog van flink wat toeschouwers gingen de teams aan de slag.

Aan bord 4 kwam de eerste tekening in de strijd tussen Léon met wit tegen Albert Segers (2017). Zwart werd opgezadeld met een dubbelpion en een open h-lijn, terwijl ook een schijnoffer er toe leidde dat zwart veel tijd gebruikte. De beide witte lopers waren beesten en dreigden van alles. Zwart moest blijkbaar Lxg6+ toelaten. Toen wit een tweede pion en passant sloeg, was het einde nabij. Om 15.30 uur had zwart nog 8 minuten en een belabberde stelling. Ook een laatste wanhoopsoffensief mocht niet baten en met de vlag opvallen, stootte zwart ook nog enkele stukken omver. Ze hoefden niet meer te worden rechtgezet. In verloren stelling ging zwart door zijn vlag en dat zien we niet vaak meer bij een increment van 30 seconden per zet. Daarmee was het om 15.55 uur 1-0.
Aan bord 7 speelde Raoul met zwart tegen Daan Smit (1812). De strijd ging gelijk op en iets na vieren werd de vrede getekend: 1,5-0,5
Inmiddels was aan bord 3 tussen Mark met zwart en Maurits de Jong (2002) een zware strijd ontbrand. Mark offerde een kwaliteit met op het oog wat onduidelijke aanvalskansen. Een niet meer te pareren mataanval gaf de doorslag om 16.20 uur: 2,5-0,5.
An bord 8 speelde Roel met wit tegen Henri Krop (1911). Roel wist een pion te winnen en bouwde zijn stelling rustig uit. Ook hier een tijdnooddrama. Om 16.25 uur viel de vlag van zwart die toen al duidelijk verloren stond, maar Roel had het niet direct in de gaten: 3,5-0,5.
Het wachten was nu op het nog benodigde puntje. Daarbij werden we wel op de proef gesteld. Richard speelde aan bord 2 met wit tegen de Overschiese topspeler Erik Brandenburg (2182). Wit kwam wel een pionnetje voor, maar dat betekende niet zoveel en om 16.45 uur werd remise overeen gekomen: 4-1. Daarmee was de halve winst binnen en de overige drie borden leken minstens een halfje te zullen opleveren.
Aan bord 5 speelde Ka Chun met zwart tegen Cor Feelders (2018) een bijzondere partij. Een vreemd gespeelde opening leidde tot een gatenkaas aan twee kanten van het bord. Chaotisch was het zonder meer en daardoor volstrekt onduidelijk wie aan het langste eind zou trekken. Ka Chun nam de grootste risico’s en dat betaalde zich uiteindelijk uit toen de schaakjes van wit waren opgedroogd. Daarmee was het rond 17 uur 5-1 en was de hele winst een feit. Vanaf nu werd er gestreden voor extra bordpunten, want je weet maar nooit waar die aan het eind van het seizoen goed voor zijn.
Jan Peter speelde aan bord 6 met wit tegen Karel Looijmans (2036) en kreeg een grote voorsprong in ontwikkeling. De zwarte stukken stonden klem op de achterste rij en de beslissende doorbraak leek een kwestie van tijd. Maar zoals dat vaker gaat als die er dan niet komt worden de bordjes verhangen. Langzaam maar zeker ontworstelde zwart zich aan de druk en kreeg wat tegenspel. In zijn wil op te winnen forceerde JP de stelling en moest berusten in een nederlaag, waar niemand op gerekend had. Daarmee was om 18.05 de stand 5-2 en was het wachten op de laatste partij.
Stefan Tabak speelde met zwart tegen Henk Ochtmans (2112) een partij met sterk wisselende kansen. Dit is een understatement voor wat er werkelijk gebeurde op het bord. Chaotische taferelen met eerst groot materieel voordeel voor Stefan. Dat ging weer verloren en Stefan kwam zelfs een stuk achter. Dat won hij weer terug en ten slotte kwam er een eindspel op het bord met wederzijdse pionnen die naar de overkant stormden. Toen Stefan de witte pion op b7 blokkeerde en er nog een tweede pion bijhaalde was het einde verhaal. Dat kwam na een kwaliteitsoffer dat de doorgang naar de eerste rij vrijmaakte. Daarmee was het eind bereikt om 18.15 uur met als einduitslag 6-2.
Door het verlies van DSC Delft 3 tegen Bergen op Zoom met 3,5-4,5 en de winst van Goes tegen Landau 2 met 5-3 voert Goes nu de ranglijst aan met 8 matchpunten en delen DSC Delft 3 en CSV de tweede en derde plaats met 7 matchpunten. Op zaterdag 13 februari spelen we uit tegen Charlois Europoort 3. Je kunt goed merken dat het team op stoom komt! Hoe meer druk op de ketel hoe beter.