Derde op juiste route naar kampioenschap in 4A

Normaal gesproken is het altijd wat lastig om de functie van teamleider en actief lid van het team zelf te combineren. Maar ik moet zeggen, dat het dit jaar erg voorspoedig gaat met mijn externe campagne, waardoor ik vaak snel klaar ben, en me volledig kan focussen op mijn teamleiderschap. Zo ook deze keer in de thuiswedstrijd tegen Dordrecht 5. Voor aanvang was er wat twijfel of we wel in onze normale opstelling konden spelen, aangezien zowel Harry als André, om verschillende redenen, wellicht verstek moesten laten gaan, gelukkig had ik de week ervoor Willem Klein al bereid gevonden eventueel in te vallen. Maar in de praktijk blijkt dat het derde team dit seizoen tot op het bot gemotiveerd is, en dat iedereen het liefst wil spelen, met als grote doel natuurlijk kampioen te worden en te promoveren.

Dordrecht 5 dan; op papier één van de sterkere tegenstanders in de poule waarbij de opdracht uiteraard duidelijk was. Winnen! En zo onze route naar een mogelijk kampioenschap veilig stellen. Wat dat betreft heeft ons team ruim aan de verwachting voldaan.

20.45

Tot mijn grote verbazing speelde mijn tegenstander deze avond wel erg snel zijn zetten (ja u hoort het goed, het woord ‘snel’ uit mijn mond), ruilde al snel zijn sterke zwarte loper, en moest plots hevig nadenken na de zet Lg5, waarbij hij als enige antwoord na een minuut of 10 zag Pe8. Waarna ik dankbaar de toren op f8 kon ophalen met Le7! Een paar zetten later verloor hij ook nog een belangrijke pion, en kon ik rustig afwikkelen naar Dame ruil, echter mijn tegenstander vreesde nog een stuk te verliezen dus gaf toen maar op (1-0).

De andere borden dan, waar ik nu rustig de tijd voor kon nemen. Op bord 1 was Jan niet bepaald florissant uit de opening gekomen en stelde zijn dubbelpion op c6 hem voor allerlei ontwikkelingsproblemen. Op bord 2 zette Harry zijn partij rustig op, zoals wel vaker, terwijl op bord 3 Hans druk op weg was om de trend dit seizoen te bevestigen (namelijk dat wij twee wel erg vaak als eerste klaar zijn). In zijn geliefde Scandinavisch had zijn tegenstander het niet bepaald goed gespeeld en Hans was druk bezig om al zijn stukken op de juiste aanvalsvelden te zetten, waarbij wit niet goed wist hoe zich uit de situatie te redden (dat kon toen ook al niet meer). Bord 4 heb ik hierboven uitgebreid verteld, en op bord 5 had Marco een wat vreemde stelling op het bord gekregen met zijn pionnen op b6 en c6, en wat wits loper op a4 deed (en hoe wit dat sowieso voor elkaar had gekregen) was mij een raadsel. Op bord 6 was Piet met wit bezig wat druk op te bouwen op de zwarte pion op e6. De laatste twee borden dan; op bord 7 was André bezig aan zijn partij, maar was uiterst ontevreden. Ik was ook niet zo blij toen ik de stelling zag, want blijkbaar werd mijn speeltempo ruimschoots door beide heren overtroffen, en stond er om 20.45 al een eindspel op het bord, waarbij André helaas een kwaliteit achter stond (T+T tegen T+L) en zijn pionnen ook niet echt goed eruit zagen. Op bord 8 tenslotte was Derk bezig met zijn favoriete b3 en besloot maar gelijk alles goed te zetten voor een daverende koningsaanval met zijn h en g pion

 

21.08-21.14

Hans zijn tegenstander verloor stuk na stuk en liet zich tenslotte bewust mat zetten, waardoor de stand nu op 2-0 kwam. Op bord 7 voltrok zich echter een klein wonder. André won ondertussen een pion terug, vervolgens werd de kwaliteit achter ook goedgemaakt en als laatste speelde André heel bewust Kg3 terwijl zijn tegenstander een pion op f3 en h3 had staan. Daarbij liet André de dekking van zijn eigen g6 pion los. Maar zoals ik al zei, dit was heel bewust aangezien de witte koning op g1 stond. U raadt het wellicht al, Andrés tegenstander speelde bijna a tempo Tf6 om de zwarte pion op g6 aan te vallen, en zag te laat de zet Tb1 en mat. (3-0)

 

21.30

Op Bord 1 had de speler van Dordrecht toch iets fout gedaan naar mijn mening, want plots worden er een heleboel stukken geruild en is Jans passieve zwarte loper plots een erg sterke zwarte loper geworden. En is de stelling al snel in zijn voordeel geraakt. Op bord 2 kijk ik met verbazing naar de gatenkaas die de tegenstander van Harry op het bord heeft, en zie ik Harry ijverig kijken naar de juiste velden om zijn aanval op te zetten. Op bord 5 heeft Marco ondertussen een pion gewonnen, en een veel betere stelling. Op bord 6 zie ik een bijna geheel gesloten stelling staan, wat niet bepaald Piets favoriet is, maar wie weet, geduld is een schone zaak. Op bord 8 wil ik in eerste instantie noteren, fijn die open c-lijn daar kan Derk vast dankbaar gebruik van maken, tot ik constateerde dat de beginstand verkeerd was (blijkbaar door beide spelers niet opgemerkt) en ik dat maar snel corrigeerde naar: fijn die half open f-lijn voor Derk!

Om 21.45 staat bord 1 ondertussen straal gewonnen, en vraag ik me af of de tegenstander van Jan tijd aan het rekken is, of nog hoopt op een klein wondertje? Op bord 2 is Harry nog steeds op zoek naar de juiste velden voor zijn stukken. Op bord 5 zie ik Marco zich klaarmaken om zijn torens in het spel te betrekken en een pionnenstorm te lanceren (waarbij hij veel meer ruimte heeft dan zijn tegenstander). Is duidelijk dat de door Piet bereikte stelling inderdaad niet zijn favoriet is, en besluiten de twee heren tot remise (3½ – ½ ), en vraag ik me bij bord 8 af of Derk niet iets te snel is in zijn ijver om de zwarte koningsstelling te slopen. Een kwartiertje later blijkt dat ook, want Derk lijkt er doorheen te snijden, maar plots stokt zijn adem.

 

22.15

De tegenstander van Jan weigert nog steeds op te geven aan bord 1, op bord 2 begin ik me langzaam af te vragen of Harry wel de juiste keuzes heeft gemaakt in zijn aanvalsplan want ondanks de gatenkaas wordt er zoveel geruild en afgewikkeld dat de ontstane stelling een stuk eenvoudiger is geworden voor zwart (en dus ook makkelijker te verdedigen). Op bord 5 zie ik Marco ijverig zijn torens in de strijd gooien, maar ondertussen is er wel een gapend gat ontstaan met een compleet vrije diagonaal van a1 tot h8, opletten dus! Helaas bleken deze woorden profetisch te zijn, want 10 minuten later laat Marco zich pardoes mat zetten over deze openliggende wond.

Om 22.28 valt dan eindelijk het verlossende punt, de tegenstander van Jan kan mat niet meer voorkomen, en dat is zelfs voor hem iets van het goede waarna hij zijn koning omlegt (4½ – 1½)

Een kwartier later ziet Derks tegenstander over het hoofd dat een eindspel T,P,L tegen Dame hem toch echt betere kansen had geboden, nadat Derk zelf zijn Dame moest offeren om mat te voorkomen. Na een aftrekaanval, waarbij Derk de Dame van zijn tegenstander op b6 terug won gaf deze ook maar op (5½-1½). Rond 23.00 is de wedstrijd dan echt volledig afgelopen, Harry probeert de stelling uit te melken, maar heeft blijkbaar toch een aantal foute keuzes gemaakt want hij moet uiteindelijk in remise berusten.

Eindstand derhalve 6-2

In eerdere verslagen had ik verteld over de mogelijkheid dat het kampioenschap of de promotie al veilig gesteld was voor het einde van het jaar, waarmee we de vereniging alvast een leuk kerst cadeau konden geven.

Helaas is het kampioenschap nog niet beslist; sterker nog de volgende wedstrijd op 5 januari is wat dat betreft cruciaal. En ik zag tot mijn grote verrassing dat het team van HI Ambacht 2 ook zijn zinnen op het kampioenschap heeft gezet, en plots 3 sterkere spelers aan de eerste 3 borden hebben neergezet waardoor hun gemiddelde rating zelfs hoger dan die van ons is. Ik heb er echter alle vertrouwen in dat we ook die wedstrijd met een goed resultaat zullen afsluiten, al mogen we ze dus absoluut niet onderschatten. Wat betreft de promotie….die kan ons na 3 zeges, een enorme lading bordpunten, en het feit dat er maar liefst 3 teams uit elke vierde klasse promoveren niet meer ontgaan.

Kortom, volgend jaar derde klasse, en een gezegende, zalige en vrolijke  Kerst gewenst namens het hele derde team.