CSV 1 verslaat verzwakt Bergen op Zoom met 5-3

Zaterdag 12 december stond de teamleider tegen half elf op parkeerterrein Capelsebrug te wachten op beoogd invaller Winood. Omdat er geen enkele parkeerplaats vrij was, belde ik Winood met de vraag of hij al onderweg was en of het niet handiger was om hem ergens anders op te pikken. Grote verbazing bij Winood. “Weet je dan niet dat Stefan toch mee kan doen?” Nee dus, dat wist ik niet. Na wat heen en weer gebel, stond om half elf Stefan voor onze neus en zochten we een parkeerplaats voor mijn auto een heel eind verder. Gelukkig bleef deze miscommunicatie zonder nadelige gevolgen en konden we na een voorspoedige reis naar Bergen op Zoom tot schrik van onze tegenstanders om 12 uur in de sterkst mogelijke opstelling aantreden.

Bergen op Zoom had twee invallers aan de borden 1 en 4 door de afwezigheid van Tony Peleman (2086) en Freek Schouten (2059). We gingen voortvarend van start, onder het toeziend oog van supporter Jan ten Brinke.
Aan bord 7 speelde Mark met wit tegen Oliver de Hert (1895). In een al veel belovende stelling voor Mark sloeg Oliver met de Dame terug op f6 in plaats van met de Toren. Daarop besliste wit de partij met Ld4. Oliver overzag namelijk de penning van zijn Loper op g7 en daarmee kwam de stand op 0-1 om 14.10 uur.
Aan bord 3 speelde Léon met wit tegen de 10-jarige jeugdkampioen van België, Daniel Dardha (1751, FIDE 2106). Daniel weerde zich goed, maar kon na een min of meer geforceerde afruil niet voorkomen dat de a-pion doorliep en daarmee werd het om 14.30 uur 0-2.
Aan bord 8 speelde Roel met zwart tegen Rob Hopman-Been (1892) en kwam goed uit de opening met riskant spel en kwam daarna ook gewonnen te staan. Hij nam echter teveel risico’s en kwam in een matnet terecht. Daarmee werd de stand om 15.20 uur 1-2.
Aan bord 5 speelde Reinoud met wit een agressieve partij tegen John Havermans (2011). Reinoud bracht een dubbel pionoffer en dat resulteerde in een sterk Paard op d6, waardoor de zwarte stelling werd lamgelegd. Om 15 uur stond Reinoud nog steeds een pion achter, maar daarvoor had hij wel compensatie. Een aanval op f7 ten slotte bracht om 15.25 uur de stand op 1-3. En toen ging het snel!
Aan bord 4 speelde Stefan met zwart tegen André van der Graaf (1845). Hier ontspon zich een levendige strijd, waarbij de vraag was of de witte Koning zich in veiligheid kon brengen en of wit de zwarte Koning kon aanvallen. Een verdubbeling van de zwarte Torens op de tweede rij werd wit om 15.30 uur fataal: 1-4. Daarmee was Stefan de enige Capelse zwartspeler die een punt scoorde!
Aan bord 1 speelde Ka Chun met wit tegen Robert Kunst (1649). Om 14.30 uur had wit een pion meer met goede stelling. Wit zette de aanval in met D+T+P+L en haalde er nog een T bij. Wit had na zet 23 nog 28 minuten tegen zwart 5 minuten. Er bleek geen houden meer aan en daarmee was de buit binnen om 15.35 uur: 1-5.
Daarmee hadden alle vier onze witspelers gewonnen!
Zou Léon dan toch gelijk krijgen met zijn mening dat we om 16 uur klaar zouden zijn en dan beter niet in Bergen op Zoom konden gaan eten?
Aan bord 2 speelde Richard met zwart tegen de Belg Semen Minyeyevtsev (2085, FIDE 2142). Richard kwam in de loop van de partij een kwaliteit achter en er bleek geen houden meer aan, waarmee de stand om 15.40 uur op 2-5 kwam.
Ten slotte bord 6 waar Jan Peter met zwart tegen de derde Belgische speler Marcel van Herck (2026, FIDE 2170) aantrad. Het ging lange tijd gelijk op en er was uitzicht op remise. Na de 40ste zet kwam er pionneneindspel op het bord met een sterk wit Paard tegen een zwakke zwarte Loper. Toen zwart niet de sterkste voortzetting koos, won wit een pion. Toen even later een tweede pion verloren ging, gaf JP zich gewonnen om precies 16 uur, waarmee de eindstand op 3-5 kwam.
Het restaurant in Bergen op Zoom werd afgezegd en om 17.10 uur troffen we elkaar weer bij Rasa Sayang en werd de voorbereiding van de wedstrijd thuis op 9 januari tegen Overschie ter hand genomen.