Krimpen 2 een maatje te groot voor CSV 2 (2-6)

Krimpen 2 was de tweede tegenstander in de eerste klasse voor CSV 2. Ook hier was er weer een vrij groot ratingverschil in ons nadeel.

Op maandag 2-11 speelden Richard en Johan, beiden met zwart, hun partij vooruit in de Tuyter.

Johan kwam niet goed uit de opening, zijn koningsloper kon niet ontwikkelen en daarmee de h8 toren ook niet. De lange rokade bracht geen verlichting en resulteerde in een zwakke a7 pion op een half open lijn. Ook vanwege Johans zwakte op de lichte velden kon zijn tegenstander Michel van Capellen vrij eenvoudig winnen.

Rick Verhoog probeerde in een opening, waarbij wit een half open e-lijn en zwart een halfopen c-lijn had, druk op te bouwen op de dame vleugel dmv Da4. Toen hij daarna ook nog Lb5 speelde kon Richard vanwege half open lijnen en de ongunstige plaatsing van de witte dame een sterk initiatief ontwikkelen. E.e.a. resulteeerde in een eindspel van dame met loper tegen dame met paard met elk 3 a 4 pionnen, waarbij Richard de loper had en een veilige koning. Richard won dit op fraaie wijze.

Vrijdag 6 november speelden de anderen. Omdat ik intern speelde kon ik de partijen maar een klein beetje volgen.

Op bord 1 had Jaap na de opening een ongunstige pionnenstructuur die zijn bewegingsruimte sterk hinderde en uiteindelijk resulteerde in een nederlaag.

Arjan op bord 2 had een gezonde opbouw. In de (vooral voor zijn tegenstander) tijdnoodfase begingen beiden wat onnauwkeurigheden waaarvan Joop Huyzer niet profiteerde maar Arjan wel.

Mark speelde een langzame positionele partij waarbij zijn tegenstander zijn stelling langzaam verbeterde en Mark het niet meer kon houden.

Rob van de Bosse had een interesssante partij waarvoor het zelfde gold als bij Mark. In de slotfase beging zijn tegenstander een onnauwkeurigheid waarvan Rob echter door tijdgebrek niet kon profiteren

Ook Walter zag zijn stelling, die er in het begin goed uitzag, langzaam in zijn nadeel veranderen.

Rob Doctor had vrij snel de indruk dat hij wel goed stond en vroeg op een gegeven moment of hij remise mocht “afdwingen”. Omdat de wedstrijd nog niet lang gaande was antwoorde ik “liever niet”. Ook hier verkeerde de partij in zijn nadeel.

Hoewel we dus met 6-2 verloren vond ik dat de teamleden hun partijen op een positieve manier benaderden en hoop ik dat het spelen tegen zulke sterke tegenstanders een stimulerende invloed zal hebben.