CSV 4 wint van SOF/HZP 4

Vrijdag 21 november speelde het vierde achttal van CSV tegen het vierde van SOF/DZP. Dit is de combinatie van SOF (Schaakvereniging Oost-Flakkee uit Oude Tonge) en DZP (De Zwarte Pion uit Middelharnis).

De partijen zijn nog maar een uur bezig of Rick wint op bord een kwaliteit tegen Koert Wijnands (1292) en maakt het daarna snel af (1-0). Ook Jan is snel klaar op bord 3 tegen Jos Bosch (1348). Hij maakt prima gebruik van de open h-lijn en speelt zijn tegenstander gek met paard en toren (2-0). Hierdoor heeft Jan tijd om de borden langs te gaan en aantekeningen te maken, waarvoor dank.

Een half uur later is het nog heel druk op het bord van Menno Schoone aan bord 1. Hij speelt tegen Mark Lagendijk (1452) en verbruikt zoals gewoonlijk veel tijd.
Arjan speelt op bord 2 tegen Cees Vis (1377) en komt een pion achter. Op bord 4 staat Jeroen volledig gelijk tegen Piet Lesuis (1399). Ook bij Eduard op bord 7 tegen Jan Donkersloot (1212) staat het gelijk, maar hij staat wel gedrukt. Op bord 8 speelt Menno Stigter tegen de benjamin van het stel Remco Osseweijer (1161).
Tim speelt tegen Piet Schilder (1237). Hij zit om 9.30 al in een moeilijk eindspel, waarbij zijn tegenstander een dubbelpion heeft.
Menno Stigter geeft uiteindelijk toch op tegen zijn jonge tegenstander, waardoor de stand op 2-1 komt.

Tegen tienen pareert Menno op bord 1 een koningsaanval. Ook Arjan zit moeilijk en verkeert in levensgevaar. Zwart kan schaak geven met een paard, waardoor Arjans dame zal vallen. Zwart ziet het niet. Arjan speelt opgelucht zijn dame naar een veilig veld.

Jeroen weerstaat een koningsaanval, maar verliest daarbij wel een pion. Ondertussen werkt Tim stoïcijns aan een gewonnen eindspel. Een kwartiertje later sluit Eduard een loper in en wint een stuk tegen een pion.

Om 22.30 maakt Tim het af en de score wordt 3-1. Nog 1,5 punt.
Jeroen staat nog steeds een pion achter. Hij heeft echter wel het initiatieTim_2e-1024x682f volledig naar zich toe getrokken. Ook Menno op bord 1 staat goed. Hij staat ineens een stuk tegen een pion voor. Het begint er goed uit te zien voor CSV 4!

Even later kantelt dit beeld volledig! Menno blundert aan bord 1 in gewonnen positie zijn dame weg! (3-2). Ook Arjan strijkt de vlag. Die ene pion doet hem de das om (3-3).

Het wordt nu spannend. Aan bord 7 heeft Eduard het beste van het spel, maar moet nog wel winnen. Datzelfde geldt voor Jeroen aan bord 4.
Met actief spel kan Eduard uiteindelijk nog een stuk winnen en na een afruil geeft de tegenstander het op. (4-3).
Jeroen heeft het nog lastig, maar zijn tegenstander heeft nog maar 1,5 minuut op de klok staan, terwijl Jeroen nog 5 minuten heeft. Ineens is het afgelopen. In tijdnood heeft Jeroen een paardvork en slaat de toren. (5-3)

De score van 5-3 prijkt om 23.30  op het nieuwe uitslagenbord dat Harry heeft gemaakt.
CSV 4 staat nu even bovenaan in de poule met 5 matchpunten uit 3 partijen. Met Pascal 2 tegen Overschie 4 voor de boeg, lijkt dit slechts tijdelijk te zijn. Toch doet CSV 4 het tot nog toe erg goed in deze competitie.

Verslag Jan van Dijk en Eduard Hartog