KNSB-bekerteam van CSV uitgeschakeld door Goes: 1,5-2,5

Vrijdagavond 23 oktober maakten we ons gereed voor de revanche tegen Goes. Vier weken geleden was CSV 1 tegen Goes van een koude kermis thuisgekomen. Ons debuut in klasse 3G tegen Goes was zwaar tegengevallen (nederlaag met 3-5). Diezelfde middag op 26 september maakten we al de afspraak met Goes dat onze beide KNSB-bekerteams elkaar opnieuw zouden bevechten. Vrijdag was het dan zo ver. Léon, Stefan, Richard en Ka Chun bonden de strijd aan tegen Joey Grochal, Sven Stange, Maxim le Clercq en Rinus Burgerhoff. Léon en Stefan troffen dezelfde tegenstander als in september en nog wel met dezelfde kleur!

Aan bord 1 bij Léon was na 20 zetten al veel afgeruild en koerste wit af op een vrije d-pion en dat lukte ook. In deze fase van de strijd gebruikte Léon veel tijd. Om 22.30 uur had Léon nog 10 minuten en zijn tegenstander een uur meer. Even later was het 1 min 36 dec tegen ruim een uur. Joey nam ruim de tijd op zoek naar een winstweg. Hij vond deze en met de vlag op vallen raakte Léon een stuk achter en daarmee werd het om 23.25 uur 0-1.
Het zag er somber voor CSV uit. De aanval van Stefan was vastgelopen, de K van Richard lag onder vuur en de K-vleugel van Ka Chun was niet ontwikkeld: het zou toch geen 0-4 worden? Terug naar bord 2 waar Stefan na 20 zetten wat beter leek te staan en een aanval begon tegen de zwarte K. Wit dwong daarmee g6 af, maar zwart kon tot tegenspel komen en won een pion. De tegenaanval kostte wit veel denkkracht en daarmee tijd. We zeggen dan wel dat hij de schepen achter zich had verbrand. In slechte stelling overschreed wit de tijd om 23.40 uur: 0-2.
Daarmee leek de strijd gestreden, maar dat was iets te vroeg. Op de borden 3 en 4 wisselden de kansen en de beide toreneindspelen leken gewonnen voor CSV. Dat was het moment voor de teamleider om de analyseruimte op te zoeken en de daar verzamelde “uitgespeelde” spelers voor te bereiden op een mogelijke snelschaakfinale. Schrik beving de Goezenaren en ongeloof de Capellenaren die vertwijfeld naar hun biertje staarden. Terug naar de resterende partijen. Maxim aan bord 3 maakte het Richard knap moeilijk, maar gebruikte daar wel veel tijd voor. Wit vond de winstweg niet en toen keerden de kansen en kwam er een voor Richard gewonnen toreneindspel op het bord en werd het om 23.55 uur 1-2.
Aan bord 4 bracht Rinus met zwart een kansrijk pionoffer, waarmee Ka Chun in de verdediging werd gedrongen. Hij zat opgescheept met een pion op e2, die niet kon bewegen, waardoor de L op f1 en de T op h1 lange tijd buitenspel stonden waardoor de K op e1 steeds in de gevarenzone bleef. Het leek een kwestie van tijd, maar de mokerslag bleef uit. Langzamerhand kon wit zich aan de druk ontworstelen. Er kwam ten slotte een eindspel op het bord van 2pi tegen kwal. Even later ontwikkelde zich dat tot een toreneindspel dat ondanks een pluspion niet gewonnen bleek voor Ka Chun, die met nog maar heel weinig tijd voor zijn tegenstander om 24 uur berustte in remise. Daarmee kwam de eindstand op 1,5-2,5 en was CSV na een lange en zware strijd uitgeschakeld. Ons bekeravontuur was daarmee afgelopen en duurde zelfs een ronde korter dan vorig jaar. We wensen Goes een goede voortzetting in de volgende ronde tegen de landskampioen Charlois Europoort, die Goes ook vorig jaar al trof en waar ze bijna voor een grote verrassing zorgden.