Derde fier bovenaan na grote overwinning

Het derde staat na donderdagavond  fier bovenaan in de 4e klasse A, met na twee rondes al één matchpunt meer dan onze directe achtervolger, met daarnaast een karrevracht meer aan bordpunten. Als dit zo doorgaat, kunnen we de club met Kerst al een leuk kerst cadeau geven in de vorm van een zekere promotie (aangezien er sowieso 3 teams per klasse promoveren).

Dit alles na een grote  ½ – 7 ½ zege op Sliedrecht 5

(Vervolg)

Ik had dit stukje ook als titels kunnen meegeven: ‘Waarom ik een hekel aan schaakbeginners heb’ of ‘De exponentiele inflatie van het rating systeem’. Maar om nu te zeggen dat ik echt een hekel heb aan beginnende schakers is een groot woord. Sterker nog, ik verwelkom elke nieuwkomer die bevangen raakt door het Caïssa virus met open armen. En een zwaar theoretische discussie over het failliet van het rating systeem lijkt me op deze plaats ook niet de juiste keuze. U als lezer wilt immers slechts vermaakt worden, en na de ogenschijnlijk simpele eerdere mededeling dat de uitslag maar liefst ½ – 7 ½ geworden is, wilt u vast vermaakt worden met sappige details over hoe CSV 3 als een stoomwals door de Sliedrechtse speelzaal heen denderde en onze tegenstanders compleet vernederden. Niets is echter minder waar.

Sterker nog, ik had het idee dat deze tegenstander een stuk pittiger was dan de vorige. En zowel Hans als ik ondervonden daar de gevolgen van. Nu kan dat uiteraard ook slechts persoonlijke interpretatie zijn, maar feit is dat ik het deze avond een stuk lastiger had dan in mijn eerste partij.

De avond begon voorspoedig, en het was duidelijk dat het team er zin in had aangezien alle spelers ruimschoots voor het afgesproken tijdstip zich verzamelden bij de Vijverhof. Ondanks mijn eerdere zorgen betreffende het vervoer, was alles geregeld zodat wij om 19.10 al opgewekt in de aanwezige auto’s stapten en ruim op tijd aanwezig waren. Waarbij ik zelfs nog tijd had om naar de training te kijken van het aldaar aanwezige dames korfbal team (ik kan u zeker aanbevelen dit schouwspel zelf te aanschouwen, aangezien het de motivatie om op een doordeweekse avond te schaken aanzienlijk verbeterd).

Na de eerste zetten van mijn enigszins gejaagd overkomende tegenstander, en mijn schijnbaar niet verwachte antwoord waarbij hij in diep gepeins verzonk besloot ik na een goede 20 minuten maar eens naar mijn teamleden op de overige borden te kijken.

Vooraf had ik Jan op bord 1 geprobeerd te prikkelen door hem te wijzen op zijn onfortuinlijke nederlaag in de vorige wedstrijd, en hadden we het over de speelwijze die het meest effectief zou zijn. De conclusie was: rustig opbouwen, de eerste 5 zetten gezond doen, en dan eens kijken of er een aanval mogelijk was. En warempel, het was duidelijk dat Jan gebrand was op een revanche want dit was precies wat er gebeurde. Een paar gezonde zetten en vanaf zet 5 een aanval die hem uiteindelijk twee pionnen opleverde, waardoor Jan als eerste deze avond gewonnen stond. Echter zoals wel vaker het geval is in dit soort situaties; probeer het daarna maar eens snel en simpel te winnen waardoor Jan uiteindelijk zelfs als laatste nog bezig was en pas om 23.30 het laatste punt kon binnenhalen.

Op bord 2 had Harry het wat dat betreft een stuk makkelijker. Zijn tegenstander verslikte zich en stond rond half 10 al een stuk achter. Na een goed uur doorspelen tikte Harry vervolgens om 22.40 de 3-0 aan.

Op bord 3 kwam Hans in een schijnbaar erg goede stelling terecht waarbij hij de open c-lijn bezet had, wel ging dit ten koste van zijn lopers, maar het bleef er erg goed uitzien voor hem. Echter zijn tegenstander bleek erg taai, en steeds de juiste voortzetting te kiezen waarna Hans helaas moest erkennen dat hij er niet door kwam, en om 22.45 bood hij dan ook remise aan wat door zijn tegenstander geaccepteerd werd. Hans haalde daarmee echter wel het benodigde halfje binnen om de teamoverwinning een feit te maken.

Ik dan op bord 4, waarbij ik me steeds prettiger begin te voelen in het Slavisch. En ik rustig aan het kijken was hoe ik het centrum kon gaan controleren. Mijn tegenstander was echter niet van plan zich af te laten slachten en kwam plots met het vrij agressieve f2-f4 gevolgd door het al even agressieve g2-g4. En al had ik wat leuke tempi gewonnen in de opening, ik zag niet 1,2,3 hoe ik hier gebruik van kon maken zonder in het witte mes te lopen. Uiteindelijk pleegde ik een dubieus stukoffer, dubieus aangezien dit veel te vroeg uitgevoerd werd en ik het veel beter had kunnen voorbereiden. Uiteindelijk kwam mijn tegenstander in zware tijdnood, vooral omdat er allerlei tactische trucjes in de stelling zaten waar hij goed rekening mee diende te houden, gaf het stuk (mijns inziens) onnodig weer terug en uiteindelijk verloor hij zijn geduld en ging een ruil in die hem een stuk koste en zo ook de partij. Waardoor ik het vierde punt kon aantekenen.

Op bord 5 speelde Marko de hele avond een solide partij. En bewees daarmee waarom ik hem ook alweer op bord 5 in de opstelling had geplaatst. De partij ging steeds redelijk gelijk op, met een groot ruimte en positioneel voordeel voor Marko, tot hij uiteindelijk de koning van zijn tegenstander over het bord jaagde, en op het laatst via een bijzonder fraaie gedwongen aanval mat zette. Om 23.00 maakte hij er daarmee 5 ½ – ½ van.

Piet op bord 6 was duidelijk ook gemotiveerd geraakt door zijn onnodige nederlaag in de eerste ronde, hij greep zijn tegenstander vanaf het begin bij de strot. Stond om half 10 al één stuk voor doordat zijn paard dankbaar gebruik maakte van de gaten in de stelling van zijn tegenstander en was voor 22.00 al klaar doordat zijn tegenstander ook het tweede stuk in de aanbieding deed. De 2-0

Wie scoorde dan het eerste punt? Welnu op bord 7 speelde André een puike partij, waarbij hij na 6 zetten al een kwaliteit voor stond en zijn tegenstander zwaar onder druk zette. Sterker nog, die kwam zo onder druk te staan dat André om 21.15 al een winnende aanval had en hem op mat achter de paaltjes trakteerde. Waardoor hij het eerste punt kon aantekenen.

Op bord 8 tenslotte speelde Derk een zeer merkwaardige partij. Hij begon vrij rustig totdat ik met eigen ogen aanschouwde dat hij Lb4 kon spelen, terwijl de witte Dame op c3 stond en de Koning nog op e1…auw. Vrolijk noteerde ik het voorval en stiekem al het punt, totdat ik een kleine 20 minuten later weer langsliep en tot mijn verbijstering zag dat ook de zwarte dame de daaropvolgende zetten niet overleefd had en de stand weer redelijk in evenwicht was (dubbel auw). Gelukkig gaf zijn tegenstander rond 23.00 weer pardoes een stuk terug, 10 minuten later gevolgd door een onvermijdelijke promotie van Derk, waarna zijn tegenstander in de nederlaag moest berusten.

Al met al een vrij makkelijke avond, met de nodige pijnpuntjes waardoor we na twee ronden nu al fier bovenaan staan met één matchpunt en een slootlading bordpunten voor. Dit beloofd veel voor de komende wedstrijden!

Oh ja! Voor ik het vergeet

De reden voor de merkwaardig klinkende alternatieve titels ontstond al diezelfde avond. Nadat ik de persoonlijke uitslagen op de RSB site zag staan (geloof niet dat ik ooit zo snel die verwerking heb meegemaakt) en tevens de ratings van onze tegenstanders. Waarbij, tot mijn grote verbazing, de gemiddelde ratings niet ver boven de 1200 uit kwamen. Ik kan in alle eerlijkheid zeggen, dat ik nog nooit zulke zware tegenstand heb meegemaakt van een beginnende schaker met een rating van 1193. Waarbij ik zijn sterkte toch echt hoger inschat en er ook van overtuigd ben dat hij flink wat punten gaat scoren.