CSV 4 laat op het laatste moment de winst glippen

Krimpen 5 – CSV 4: 4 – 4

Het vierde team voldoet tot nu minimaal aan de verwachtingen. Met een gemiddelde rating die bijna de laagste is van de poule, vindt CSV 4 zich in de stand na 2 ronden met 3 wedstrijdpunten terug op de 3e plaats.
Maandag 26 oktober speelden we uit tegen Krimpen 5. Het werd een gelijk spel. Geconstateerd kan worden dat vooral onze jonge spelers een grote rol speelden in deze uitslag. Met z’n drieën scoorden Björn, Hans en Tim 2 ½ van de 4 punten!

We hebben geen non playing captain en er reisden geen supperters/journalisten mee. Daarom een verslag uit mijn geheugen voor zover ik iets van de partijen heb gezien.
Drie partijen waren afgelopen voordat ik zelf uit de problemen was. Björn Hartog met wit aan bord 5 deelde al snel het punt met de voormalige voorzitter van de RSB, Arjen Postma (½– ½ ). Ex CSV-er Eddy Hermans met wit aan bord 8 bleek te sterk voor Menno Stigter (1 ½ – ½). Tim Tian toont de laatste maanden een stijgende vorm. In de interne competitie voert hij de C-groep aan en staat hij met 4½ uit 7 op de 6e plaats in de totale rangschikking. Aan bord 6 had hij maandag met wit weinig moeite met Jos Visser (1 ½ – 1 ½ ). Inmiddels verloor Jeroen Peper met zwart aan bord 4 van de sterke Henk Verver (1590) (2 ½ – 1 ½ ).

Voor de grootste verrassing zorgde onze wisselvallige Hans Hsiao, met wit aan bord 7. Gedurende bijna de hele partij moest hij opboksen tegen een materiële achterstand, die hij na de opening had opgelopen tegen de ervaren penningmeester van de RSB Peter de Weerd. Toen ik zelf veilig was en wat rondjes kon lopen zag ik tot mijn verbazing de eindfase van Hans’ partij. Vakkundig wikkelde hij deze af naar winst met een dame tegen niets! (2 ½ – 2 ½ ).

Ik had zwart tegen Eric Hill aan bord 2. Ik dacht veilig uit de opening te komen, maar zag een pion over het hoofd. Na een meeslepend middenspel met een complexe afruil wist ik de pion terug te winnen. Er restte een eindspel met elk de koning, toren en 4 pionnen. Moeilijk dus en ik vroeg aan Eduard onze teamleider of ik remise mocht aanbieden. Dat mocht, maar Eric wenste nog even door te spelen. Dat deden we nog een zet of 10, toen kwam het remiseaanbod van wit (3 – 3).

Het begon er rooskleurig uit te zien: Arjan Doorgeest , met wit aan bord 1 speelde beheerst naar winst op de qua rating sterke Wil Mourmans (1708) (4 – 3) en Eduard, met wit aan bord 3 had groot materieel voordeel. Helaas, zijn tegenstander pakte het initiatief met een aanval over de diagonaal op Eduards koningsstelling. Eduard kreeg zijn verdediging niet op tijd rond en kon tot zijn verbijstering opgeven!

Een gelijk spel dus. De volgende test volgt vrijdag 20 november thuis tegen SOF/DZP 4.
Jan van Dijk