Ongelukkige start van CSV 1 tegen Goes: 3-5

We begonnen zaterdag 26 september vol goede moed na lange jaren van afwezigheid in de KNSB aan de eerste wedstrijd in het nieuwe seizoen tegen Goes. Léon was voldoende hersteld, zodat Winood niet hoefde in te vallen. We hadden er zin in na de onverwachte promotie naar 3G. Zeker omdat we op grond van de gemiddelde rating van de 10 teams mochten verwachten te kunnen meedoen voor de eerste plaats. Maar ja er moest wel eerst geschaakt worden.

Sponsor van Huizen IMAG0085

We hadden twee debutanten: een oude bekende Ka Chun Lui, die echter lange tijd niet had geschaakt en Raoul Lemmen, die anderhalf jaar geleden in Capelle was komen wonen en het laatste jaar nog speelde voor zijn Limburgse club in de KNSB. Kortom een behoorlijke versterking sinds vorig seizoen. Het zag er geruime tijd wel gunstig voor ons uit: aan de borden 1,2,4,5,6 en 8 leek er geen vuiltje aan de lucht te zijn. Maar soms bedriegt de schijn. Halverwege de middag begon ik onraad te ruiken. Daarom kreeg Mark Vermeer het advies om te wachten met het aannemen van een remise aanbod, maar even later bleek daar niet goed aan te ontkomen: 0,5-0,5. Léon zag een doorbraak met d6 niet tijdig aankomen, wat leidde tot stukverlies. Pogingen om met een schwindel de partij te redden mislukten: 0,5-1,5. Iets na vieren moest Reinout na stukverlies in tijdnood het hoofd buigen: 0,5-2,5. Raoul stond inmiddels een stuk voor tegen een pion en had een koningsaanval. Zijn debuut werd bekroond met een fraaie overwinning: 1,5-2,5. Jan Peter ging na een vlakke opening van wit vol voor de winst en later in het middenspel herhaalde hij dat. Zijn tegenstander verdedigde zich echter bekwaam en zoals dat vaak gaat, kost dat dan de aanvaller de kop: 1,5-3,5. Het begon er somber voor ons uit te zien. Er was echter een lichtpuntje aan bord 6 waar Roel een sterke partij speelde en zijn tegenstander in tijdnood kwam. Het eindspel van L+4pi tegen P+2pi voerde Roel bekwaam naar winst: 2,5-3,5. Aan de twee overgebleven borden werd nog hard gevochten voor de punten. Stefan had al snel een koningsaanval die echter niet doorsloeg en de partij leek op remise af te koersen. Stefan bleef het nog lang proberen in een eindspel L+3pi-P+3pi. Hoewel Stefan de beste kansen leek te hebben met een witte pion op d6, hield zijn tegenstander de stelling dicht en bleek remise onontkoombaar: 3-4. Hoewel Ka Chun eerst een pion buitmaakte en later een kwaliteit bleef zijn tegenstander kansen behouden en benutten. Via tijdnoodperikelen kwam een eindspel op het bord met wederzijds D+T+4pi, maar met een kwetsbare witte K. Gevolg was het verlies van twee pionnen en daarmee van de partij en de wedstrijd: 3-5. Inmiddels was het half zeven en na een afspraak over de revanche (23 oktober met het KNSB-bekerteam tegen GOES en weer thuis!) hebben we nog wat aan de team spirit gewerkt. Rest een ieder te bedanken die deze zaterdag heeft meegeholpen: de wedstrijdleider Rob Docter, de materiaalcommissaris Harry Stroosma, Karel de Kok aan de bar met zelfgebakken tulband en flink wat clubleden als toeschouwers soms zelfs met partner.